Blog

“Tehát legjobbnak tartottam, hogy igazán és egyszerűen írjam meg Neked, s így aki olvassa, tisztán láthassa, miképpen estek meg a dolgok.”

P. mester

Barta Balázs írása egy 10. századi ivócsésze újraalkotásának folyamatáról, ötvösszemmel.

With my points I suspect that in the viking age simple leather belts without buckles were much more common as we tought. Also different kind of suspensions for smaller items and holes for these in our belts would be subservient. For our reenactment activity we should use more of these items for gain and show a more punctual and authentic overall picture of the attire of the age.

Idén nagy fába vágtuk a fejszénket, amikor a Magyar Turán Alapítvány felkérésére nemezjurta készítésébe fogtunk. Mivel magyar jurtáról lényegében semmilyen forrás nem …

A karosi II/29. sírban lelt veretes öv és tarsolylemez a legszebb honfoglalás kori emlékeink közé tartozik. A temetőt a feltárásokat vezető Révész László a X. század első felére datálja, pontosabban azt a 960-as évekig használhatták. A korszak leletanyagában csak nagyon ritkán kerül elő egy sírból a két méltóságjelvény, azaz a veretes öv és a lemezes tarsoly. A II/26-os sírban nyugvó férfi mellékletei arra engednek következtetni, hogy társai között az egyik legelőkelőbb lehetett.