Egyesület

„Ezért most már inkább az iratok biztos előadásából meg a történeti művek világos értelmezéséből nemeshez méltó módon fogja fel a dolgok igazságát.”

Anonymus: Gesta Hungarorum

Foedus Orientalis Kulturális Egyesület

Székhely címe:
2654 Romhány, Kossuth út 105.


Bankszámlaszám:
11734138-20018078

Adószám:
18596241-1-12
HU 18596241

Összefoglaló a Keleti Szövetség 2023-as tevékenységéről

A szezont február 4-én egy kézműves foglalkozással, csapat összejövetellel nyitottuk, ahol leginkább cipőket, és egyéb bőrből készült használati tárgyakat alkottunk. Debrecenben, elég nagy létszámmal gyűltünk össze, hogy Dr. Kenéz Árpád vicekapitányunk előadása után, ő és Türk Ferenc vezénylete alatt kiváló cipőket alkossunk.

Márciusban megkezdtünk egy több időpontos, több helyszínes forgatássorozatot. A Film-Ever stúdió által készített produkcióban vettünk részt, melynek Bárány Krisztián volt a rendezője. Egyesületünk élő táborképpel, kézművesekkel (cizellőr – Aranyosi János, bőrös – Türk Ferenc, faműves – Sipos Zsolt) autentikus konyhával (Mestellér-Sarka Bernadett, Horvát Imre), pákásszal (Dr. Kenéz Árpád) és nemzetségfővel (Mestellér János) színesítette a forgatást. Többen részt vettünk a remek hangulatú csatajelenetek felvételeiben is. A film forgatása több helyszínen is zajlott, csapatunk tagjai a szetgotthárdi, csömöri és romhányi forgatási napokon is jelen voltak. Az elkészült produkció Az Árpádok felemelkedése címet viseli, melynek premierje ugyanezen évben volt a Duna televízión.

Március 18-án Mestellér János, egyesületünk elnöke a film más késíztőivel közösen részt vett a Lovakon, nyergekben filmvetítésén és közönségtalálkozóján, melynek a Budapesti Történeti Múzeum adott helyszínt. Május 27-28-án testvércsapatunk, a Sárospataki Lovagok felkérésére részt vettünk a 29. Sárospataki Szent Erzsébet Napokon. A sűrű programok közepette is jól éreztük magunkat. Tábori életképpel, vezetett tábor bejárással, korhű konyhával, kézműves foglalkozásokkal adtuk meg a hátteret a harci bemutatókkal, felvonulással tarkított rendezvénynek. Továbbá részt vettünk két stáb forgatási munkáiban is. Este a Keleti Szövetség és a Sárospataki Lovagok remek hangulatban, közösen ünnepelték meg mindkét csapat 10. születésnapját.

Június 26-án a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat keretén belül a Tihanyi Bencés Apátság felkérésére Tihanyba látogattunk el. “A Tihanyi Alapítólevél és Kora – Időkapu a 11. századba” című rendezvényen I. András királyunkat és testőrségét elevenítettük meg az ide látogatók számára. Megtekinthető volt az Apátság eredeti alapítólevele is, melyet 1055-ben adott ki I. András királyunk. A rendezvényt gasztronómiai és egyéb történelmi előadások tették még változatosabbá. Másnap megtekintettük az altemplomban I. András királyunk feltételezett sírhelyét is. Külön élmény volt kicsit betekinteni az apátság mindennapi életébe, a közösségért tett munkásságuk megismerésébe is.

 Június 29. és július 2. között Szlovákiában, “Utgardban” jártunk, ahol a több éves hagyományokkal bíró történelmi fesztiválon vettünk részt. Csapatunk most az igazán erős kereskedői arcát is bemutatta. Táborunk nem csak beilleszkedett, hanem ki is emelkedett (korhűség terén) a többi tábor vegyes képet mutató arculatából. A nulladik napon, a már hagyománnyá vált egyesületi kirándulást iktattuk be, ami idén is remek hangulatban, temérdek új élmény keretében telt. A fesztiválon a csatajátékokban is aktívan részt vettünk.

Júliusban (16-17.) ismét visszalátogattunk Sárospatakra, a Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület meghívására. A rendezvény a Sárospataki Ostromhétvége néven ismert, ahol a történelem iránt érdeklődők számára a „Korok sétánya” már második éve nyújt változatos betekintést a X. századtól a XVII. századig. Az élő tábori képen túl látványkonyhával, kézműves tevékenységekkel, karakterek bemutatásával, sőt fegyvertörténeti bemutatóval is színesítettük az idei programokat.

Augusztus 3-6. között a Lengyelországi Wolinban járt néhány tagunk. Útba ejtve Prágát is, ahol megtekintették a Prágai Nemzeti Múzeum tárlatát.

Augusztus 20-án, idén harmadik alkalommal, Magyarország nemzeti ünnepén részt vettünk a “Hősök Útja” történelmi stációk bemutatásán a Budai várban. István királyunk államformáló döntéseit csatajelenetekkel mutattuk be az idelátogató népes, magyar és nemzetközi közönségnek. A Nyugati Gyepük Pajzsa Haditorna Egyesület segítségével, az egyik leglátványosabb, történelmi megjelenés szempontjából hiteles képpel nyitottuk meg a több állomásból álló sétányt.

Augusztus 26-27-én Szentendrén, a Művészet Malomban “A honfoglaló elit kincsei” című kiállítás kiegészítéseként interaktív kézműves és mesterség bemutató mellett 10-11. századi tárgyrekonstrukciók bemutatását is végeztük, bár nem nagy, de annál lelkesebb közönség előtt.

Szeptember 16-án a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület 10. születésnapján jelentünk meg néhány fővel, leginkább kézműves és kereskedő karakterekkel. A helyi szervezők felkérésére Koós Rita és Lakatos Levente nagy elismerések közepette szerepeltek egy viseletbemutatón.

Az idei Ősök Napján (augusztus 4-6.) Aranyosi János tagunk tartott kézműves bemutatót. Táborában a közönség betekinthetett a 10. századi cizellőrök és szablya készítők munkájába.

Az idei évet a csapatunk új székhelyén Romhányban zártuk. Szombaton kézműves műhelymunkát, karbantartást, főzést tartottunk, ahol a remek ételek készítése mellett agancs fűszertartókat is készítettünk, illetve megkezdtük egy lamellásvért összeállítását is. Vasárnap az egyesület hivatalos közgyűlésére került sor. Itt megejtettünk egy rövid fotózást is, melynek eredményét Debrecenben a „Különleges sisakok a Déri Múzeum gyűjteményében” című kiállításon láthatta a közönség.

Év végén Mestellér János részt vett egy pilot epizód forgatásában a Várfoglalók című ismeretterjesztő sorozat stábjával, mely során 10. századi szarusíjból leadott lövésteszteket végezték el különböző felületekre.

Egyesületünkhöz kapcsolódó további megjelenések:

– Dr. Kenéz Árpád idén három alkalommal is előadást tartott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői campusán, ahol többek között a történelmi újrajátszás és a paleoetnobotanika kapcsolatait elemezte az etnobotanika tantárgy keretében.

– Lakatos Levente tagtársunk részt vett egy kísérleti régészeti programban, az “Avar kohó kísérleti bucavas előállításon” jeleskedve. Eközben idén debütált a “Magyar Trader” kézműves, és kereskedő karakterével.

– Új romhányi székhelyünkre költözött egyesületünk raktára is.

Sipos Zsolt

Összefoglaló a Keleti Szövetség 2022-es tevékenységéről

A Keleti Szövetség csapata az első úgymond Covid-mentes évet igen változatosan zárta. Úgy is tekinthetünk erre a szezonra, mint, amivel szinte bepótoltuk az elmúlt két esztendő kieső rendezvényeit

Az első alkalom, amire felkérést kaptunk, egy filmforgatás volt 2022 február 12-én, amelynek témája a Szent Korona volt, így ott a csapat a 2021-ben debütált Szent István és udvara viselet- és eszköztárát hozta el. Megjelentek itt a marcona nyugati karakterek, mint Szent István kísérete és a 10-11. századi magyar előkelők, mint a letűnőfélben lévő nomád kultúra utolsó gyökerei. A forgatás során a jelenetben közreműködött a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület képviseletében a Haraszti család.

Február 18-án egyesületünk elnöke, Mestellér János tartott előadást Csömörön, a Zengő Nyíl Történelmi Íjász Iskola és Kísérleti Régészeti Műhely által szervezett előadássorozatban.

Az Egyesületünk születésnapját évről évre kézműves workshoppal egybekötve töltjük el hazánk egy-egy eldugott pontján. A 9. születésnapot most Bükkzsérc külterületén egy kulcsosházban, igen jó hangulatban, a civilizációtól távol, igen nyugodt körülmények között töltöttük el. A workshop témája a lándzsahegyeikre való bőrhüvelyek és egyéb kisebb bőrtárgyak (tarsolyok) elkészítése volt. Visszafogott italozás és egy igen finom vacsora kíséretében telt el a nap.

Február utolsó napjait a csapat egy része a zsámbéki Fékomadta Fesztiválon töltötte, ahol a szokásos vívás, verekedés mellett a zsámbéki romtemplomba való díszfelvonulás és zenés koncert is a program részét képezte.

Március 19-én Visegrádon a Mátyás Király Múzeum adott helyt a Történelmi Hadi Akadémia elnevezésű konferenciának, amelyek két tagunk is részt vett. Ugyanezen a napon, ugyanitt, a múzeum gyermekfoglalkoztató részén egy viseletfotózásra kapott felkérést a Szövetség, amelyet végül dr. Kenéz Árpád tagunk vállalt el. Az elkészült fotókat később itt a gyermekfoglalkoztató részlegen és a fegyverteremben megnyitott új kiállításon használták fel.

2022. április 2-3 között került megrendezésre a Történelmi Vásárok, amelynek most az Aquincumi Múzeum adott otthont. Itt néhány fővel és minimális táborképpel vett részt a Keleti Szövetség. A rendezvény érdekessége, hogy a szombati napot az eső mosta el, a vasárnapot pedig a hó lepte le. Ennek ellenére szombaton egy beszélgetésekkel tarkított lepénysütést is meg tudtunk valósítani.

2022-ben is megszervezésre került a csehországi Bitva Libusin hagyományőrző fesztivál, amelyen néhány fő szintén képviselni tudta Egyesületünket.

Még április végén részt vett néhány tagunk a Honfoglalók Hadszervezete című filmforgatáson Csömörön.

Május 7-én nyitotta meg a Mátyás Király Múzeum a fegyvertermét, ahol a korábbi fotózás során elkészült felvételeket mutatták be mozgóképek és életnagyságú Roll-Up-ok formájában. A megnyitón a csapatból dr. Kenéz Árpád és Kenéz Vitéz vett részt.

Június 4-5 között a Pataki Lovagokkal közösen tartottunk táborkép-, kézműves- és hadi bemutatókat a Sárospataki várban a Pünkösdi Szent Erzsébet Ünnepség keretében. Könnyített felszereléssel a városi felvonuláson is részt vettünk. Itt debütált a Keleti Szövetség újonc lovas hadosztálya a Zámbó házaspár jóvoltából. A táborképünk talán itt tudott először teljes képet adni, hiszen a harcosok, kézműves szakemberek mellett vagy 4-5 női, egy gyerek és két lovas karaktert is be tudtunk mutatni a két nap alatt.

Július első napjait a Szövetségünk delegációja a szlovákiai Németlipcsében töltötte a sok éves hagyománnyal bíró Utgard fesztiválon.

Néhány héttel a pünkösdi eseményt követően csapatunk ismét meghívást kapott a Sárospataki Várba, ezúttal az úgynevezett Korok Sétánya és Ostromhétvége rendezvényre. Itt a 9-17. századdal foglalkozó hazai történelmi újrajátszó csapatok krémje kapott felkérést kézműves és táborkép bemutatóra. A két teljes nap folyamán elkészítettük az edelényi Borsod-földvárból azonosított kásaétel rekonstrukcióját egy korabeli kerámiabogrács alapján készült edényben. Sikerült kipróbálnunk a kazár lelet alapján készült hússütő nyársat is, amelyen ezúttal fürjek sorakoztak. A gasztronómiai jellegzetességek mellett sikerült betekintést adnunk a korabeli ötvösség, a nemezelés és a vadász-halász-pákász életmód eszközeibe is. Sor került különböző szövési technikák kipróbálására és bemutatására is. A rendezvény csúcspontja egyértelműen a szombat esti lakoma volt, ahol a különböző korszakot megjelenítő csapatok összegyűltek és megosztották egymással a táborban készült ételeiket. A rendezők hagymás kenyérrel és töltött csirkecombokkal járultak hozzá az amúgy is kiváló hangulathoz.

Augusztusban, Bugacon a Kurultáj keretén belül Aranyosi János tagtársunk tartott mesterségbemutatót, amely során a 10. századi cizellőr mesterséget ismertette meg a látogatókkal.

Csapatunk egyik legérdekesebb fellépése az Államalapítás tiszteletére, a Budai Várban megtartott Hősök útja produkció, ahol az első színben a Keleti Szövetség, A Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület néhány extra taggal kiegészülve (Dala György Dániel, Abonyi Zsanett, Király Bence, Királyné Hamberger Sarolta) jeleníti meg Szent Istvánt és udvartartását, valamint azon dilemmáját, hogy közelgő halála után az ország melyik irányba induljon tovább. Idén ez a rendezvény két napos volt, így a pénteki próbanapot követően a zord, esős időjárás ellenére szombaton és vasárnap összesen megközelítőleg 30 alkalommal adhattuk elő a jelenetet a kitartó közönség számára. A legnagyobb létszámmal ezen az eseményen tudtunk részt venni a tavalyi esztendőben.

A Budai Vár eseményei után egy hétre Szombathelyre a Savaria fesztiválra utazott a Szent István viselet, ahol ezúttal azt Mestellér János öltötte magára.

Szeptember 2-án került megrendezésre Budapesten a régészeti témájú EEA Konferencia az ELTE-n, ahol Mestellér János, mint előadó vett részt a Keleti Szövetség képviseletében.

Szeptember végén, Budapesten sor került a „Lovakon, nyergekben. A honfoglalók hadszervezete.” című dokumentumfilm premierjére, amelyen több csapattagunk részt tudott venni. A filmben szakmai tanácsadóként vett részt Mestellér János, az ötvösséget bemutató részben pedig Aranyosi János tagtársunk szerepel. A film több jelenetében a csapattagjaink viseleti elemei is megjelennek.

Október 28-án nyílt meg a debreceni Déri Múzeumban a „Vikingek a Kárpát-medencében” című időszakos kiállítás, amely rendezvényen szép számmal részt vett csapatunk. Még nagyobb fegyvertény, hogy a tárlatban található nyemijai sisak rekonstrukciójának elkészítése is a csapatunk néhány tagjához köthető! A tárgy a hazai régészet és történelmi újrajátszás területén is unikális darabnak számít.

November 18-án dr. Kenéz Árpád tagunk felkérést kapott egy 180 perces előadásra a MATE gödöllői Campusán oktatott etnobotanika tömbösített tantárgy keretén belül. Itt bemutatásra került egyesületünk kísérleti régészeti és rekonstrukciós munkássága is.

Közel kétéves előkészületet követően végre megjelent az Egyesületünk egyik kutatási projektjéről, a 10. századi kenézlői temetők leletanyagára alapozott viseletrekonstrukcióról szóló cikk a Lancea Regis online felületen, dr. Kenéz Árpád tolmácsolásában.

November végén a Budán megrendezett Történelmi Vásárok családias hangulatú téli börzéjén is részt vett több tagunk.

Az év utolsó rendezvénye a „Középpontban a tárgy – 9-12. századi emlékek többféle nézőpontból” című workshop volt, amelynek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Sophianum épülete adott helyt december 6-án. A szervezők dr. Langó Péter és dr. Takács Miklós régészek. Mestellér János, mint előadó, dr. Kenéz Árpád pedig, mint hallgató vett részt a Keleti Szövetség képviseletében.

Kenéz Árpád
vicekapitány

A 2021-es év hasonlóan a 2020-ashoz a koronavírus okozta járványhelyzet alakulásának függvényében telt a csapat életében. A nehézségek ellenére azonban különleges rendezvények és projektek valósulhattak meg, melyek számos újdonsággal jártak az Egyesületünk életében.

A tavaszi hónapokban elkezdődtek az immár online filmes keretek közé terelt Regnum Fest forgatásai, mely projektben Mestellér János egyesületi elnök rendezőként vett részt. Május 15-16. között került sor a Keleti Szövetséget érintő forgatási napok megtartására Abaújváron a Sárospataki Lovagok, a Windur és a Viharsarki Gorzsák részvételével. A forgatás során a Pataki Csörtékről megszokott életmód rekonstrukciós bemutatóra esett a fókusz, mely keretében lencsevégre lett kapva Kenéz Árpád pákász karaktere és annak elemei, Káli Dániel, mint kovács, Aranyosi János cizellőrként, Bodnár Balázs nemezkészítő és Nemes Sándor korabeli esztergályos.  Emellett a főzés, varrás, tábori berendezés és a viseletek is bemutatásra kerültek. Október 15-én került megtartásra a Regnum Fest film bemutatója Budapesten. Ezt követően a film feltöltésre került a Regnum Fest YouTube felületére.

Június 18-21. között csapatunk néhány tagja más csapatok képviselőivel karöltve Bulgáriába látogatott a Neofit Rilski-i Historical Park nagyszabású rendezvényére. Néhányan meglátogatták a Várnai csata emlékmúzeumát, illetve fürdőztek a Fekete-tengerben. A rendezvény során párbajversenyekre, 5 vs 5 mérkőzésekre és közös csatára is sor került. Az időjárási viszontagságok, a sok esőzés némileg beárnyékolta a rendezvényt és megnehezítette a tábori életet, azonban mind a szervezők, mind a résztvevők igyekeztek a kellemetlenségek ellenére is a legtöbbet kihozni a helyzetből.

Július 2-4. között Jászszentandrásra látogatott a csapat, ahol egy Keleti Szövetség születésnappal egybekötött rendezvényen vett részt. A július 3-án megtartott rendezvényen harci bemutató illetve tábori életkép megtekintésére nyílt lehetőség az odalátogatók számára. Egy nagyon jó hangulatú, kellemes rendezvényt tudhattunk a hátunk mögött a nap végén, mely az érdeklődő és lelkes közönségnek és szervezőknek is köszönhető. A Szövetség születésnapja a korábbiakhoz hasonlóan jó hangulatban telt.

Az Államalapítás Ünnepére vonatkozóan érkezett egy izgalmas megkeresés az Egyesületünk felé, mely keretében Szent István király és udvara, valamint Német-Római és bizánci küldöttségek megszemélyesítésére kerülhetett sor. A felkérésnek a Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesülettel közösen tett eleget a Szövetség. A felkészülési idő alatt elkészült a Szent István karakternek szánt viselet, melyet Kenéz Árpád öltött fel a rendezvény napján. Augusztus 20-án a Budai vár közelében a Tóth Árpád sétányon került kialakításra a Szent Istváni szín, mely az első etapja volt a nyolc kronologikusan egészen a 20. századba nyúló különböző történelmi események bemutatóinak. A rövid bemutató során feldolgozásra került a legenda, miszerint Szent István király uralkodásának végéhez közeledve Szűz Máriának ajánlja a magyar koronát, ezzel függetlenedve mind a bizánci mind a római hatalmaktól. A nap folyamán a látogatók a jelenetet narrátor közreműködésével többször megtekinthették, majd tovább haladhattak a következő szín felé. Az egyedi formátumot és az újdonságot mindkét csapat, illetve a rendezvény résztvevői is pozitívan fogadták, becslések szerint a látogatók száma az 50.000 főt is elérte, így várhatóan a következő években is folytatódik a rendezvény ebben a formában.

Október 22-24. között megtartásra került a szezonzáró Pataki Csörte, melynek Kenézlő település adott helyet. A Sárospataki Lovagokkal közösen megtartott alkalom jó hangulatban telt, várhatóan a korábbi évekhez hasonlóan tavasszal és ősszel folytatásra kerül.

A rendezvények mellett egyéb projektek is megvalósultak. A Hadtörténeti Múzeum felkérésére két honfoglaláskori (egy előkelő és egy közrendű karakter) és egy 12. századi vadász bábu karakter készült el, melyek elkészítésének a koordinátora Mestellér János volt, és a csapat egyes kézművesei tevékenyen hozzájárultak. A bábuk a Vadászati Világkiállításon kerültek bemutatásra, majd azt követően a Hadtörténeti Múzeumba kaptak helyet. Hasonló projektként a Szenci Városi Múzeum (Szlovákia) megkeresésének eleget téve egy újabb bábu készült el, mely előkelő honfoglaláskori viseletű, eszközökkel és méltóságjelvényekkel felszerelt férfit jelenít meg. A múzeumi bemutatóra várhatóan 2022 nyarán kerül sor. A fentiek mellett Kenéz Árpád a Budapesti Történeti Múzeumban berendezett Középpontban a középkor című időszakos kiállítás részeként bemutatandó halászháló installáció elkészítésében működött közre. Az eredeti 15. századi háló nehezékek kerültek az Árpád által elkészített háló részletre.

December 4-én megtartásra került az éves közgyűlés rendhagyóan online keretek között.

Összefoglalva elmondható, hogy a 2021-es év az újdonságok éve volt. Bár kevesebb hagyományos rendezvénnyel, mégis több új, izgalmas projekttel a háta mögött zárhatja az évet az Egyesület tagsága. A jövő évre megtervezésre kerültek az csapattagok egyéni projektjei, valamint elkezdődhet a rendezvénynaptár feltöltése, amennyiben újra lehetőség nyílik hagyományos keretek között megtartani azokat.

Sarka Bernadett
FOKE titkár

 

Beszámoló a Foedus Orientalis Kulturális Egyesület 2020. évi tevékenységéről

A Keleti Szövetség 2020-as rendezvénynaptára bővelkedett tervezett hagyományőrző rendezvényekben és kulturális programokban belföldön és külföldön egyaránt. Csapatunk tagjai fokozott lelkesedéssel vágtak bele a felkészülésbe. 

Februárban Mestellér János és Sarka Bernadett a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium tanulóinak tartott ismeretterjesztő előadást a történelmi újrajátszásról. Majd február 8-án Pozsonyban az Early Medieval Forum nevű nemzetközi rendezvényen vettek részt, ahol a korszak kutatói, kézművesei és hagyományőrzői előadásait hallhatták. Március 6-8-án az Egyesület megtartotta a hetedik születésnapját Pálházán, amely tegezkészítő, varró és egyéb felszerelés fejlesztő workshop keretei között zajlott. Március közepén az Egyesület elnökének, Mestellér Jánosnak bolgár partnereinkkel együtt még lehetősége nyílt külföldön, Szentpétervárott képviselni csapatunkat a Recon Festen és meglátogatni az Ermitázs tárlatát. 

Ezt követően egészen júliusig a betervezett nagyközönségnek szóló rendezvények elmaradtak a COVID-19 pandémia okozta korlátozások miatt. Június 5-7. között Sárospatakon megszervezésre került a kis létszámú Pataki Csörte nevű rendezvény, melynek fő tematikáját az életmódrekonstrukció adta. Helyet kapott birkavágás, fafaragás, főzés és agyagkemenceépítés. Július 24-26-án megrendezésre kerülhetett Szigethalmon a Történelmi Vásár és Korismereti Találkozó az Emese Várispánságban. A rendezvény során Bodnár Balázs és a Kazár Bazár csapata kereskedőként vett részt, illetve a csapat más tagjai is jelen voltak az eseményen. A Keleti Szövetség képviselői a tábori tevékenységek mellett – mint főzés, gyertyamártás, varrás – a harcbemutatóban is részt vettek. 

Az év további részében a nagyobb létszámot vonzó rendezvényeket korlátozták, így a tervezett eseményeket a szervezők elnapolták. Szeptember 4-6. között a Keleti Szövetség és a Sárospataki Lovagok újabb Pataki Csörtét rendezett Nyíregyházán a Sóstói Skanzen Árpád-kori részlegében. A főbb tevékenységek kovácsolás, famegmunkálás, főzés, táblajátékok voltak, illetve a fő napon fegyveres edzésre is sor került. Néhány tagunk részt vett az Arany ló legendája című történelmi lovas show bemutatóján. A hónap végén Türk Attila felkérésére az Attila örökösei Szentes határában – A hunoktól az Árpád-házig kiállítás megnyitóján Aranyosi János, Mestellér János és Sarka Bernadett tagjaink viseletben vettek részt, ahol a Magyar Természettudományi Múzeum Attila örökösei című népvándorlás és Árpád-kori arcrekonstrukciókat felvonultató utazókiállítása a Szentes térségben, Csongrád-Csanád megyében előkerült legszebb népvándorlás kori leletekkel kiegészítve kapott helyet. 

Október 10-én tagjaink részt vettek a Roving Marks nevű íjászversenyen, ahol Aranyosi János 4. helyezést ért el. A 23-25. közötti hosszúhétvégén megrendezésre került a szezon utolsó rendezvénye, egy újabb kis létszámú Pataki Csörte. Ezúttal a helyszínt Abaújvár földvára adta. Az esemény hasonlóan a korábbiakhoz életmódrekonstrukciós célokat szolgált. A sütés, főzés, kovácsolás, íjászat mellett többen saját evőeszközöket faragtak, illetve a korongozás és múzeumlátogatás is helyet kapott. 

November 6-án Kenéz Árpád és Mestellér János a Közösségi Régészet Egyesület konferenciáján, Csömörön tartottak előadást a rekonstrukciós törekvéseknek és a hagyományőrzés során a viselet újjáépítésének lehetőségeiről és kihívásairól. A hónap vívmánya a Szövetség gondozásában egy nemzetközi projekt keretein belül elkészült honfoglaláskori lelet, a zempléni aranyozott ezüst ivócsésze rekonstrukciója volt. 

Habár a 2020-as esztendő a Keleti Szövetség tagjaitól sok lehetőséget elvett, rengeteg tervet ellehetetlenített, mégis fejlődés, proaktivitás és élménygazdagság jellemezte. Bár kevés esemény valósult meg, amelyek mégis, azok mindig tartogattak újdonságot és alkalmasak voltak új ötletek és/vagy elképzelések megvalósítására és fejlesztésére. Ez elsősorban a saját rendezvények szervezésében és lebonyolításában mutatkozott meg. 

2020-ban is érkeztek tagvárományosok a csapathoz, akik a rendezvényeken aktívan részt vettek és a következő szezonban is számíthatunk a részvételükre a Keleti Szövetség és a programokról alkotott véleményük alapján. 

A saját és Sárospataki Lovagok szervezésében a Pataki Csörték sikerességét a csapaton kívülálló résztvevők pozitív visszajelzései is alátámasztják, így a rendezvénysorozat 2021-ben is folytatódni fog, akár újabb, akár már kipróbált helyszíneken. 

2021-es évet illetően a körülmények ellenére a Keleti Szövetség naptára fokozatosan töltődik fel rendezvényekkel és különböző programokkal. Lehetőségeinkhez mérten tervezzük az évet, a lelkesedés töretlen és igyekszünk mind csapatszinten, mind egyénileg fejlődni.

Sarka Bernadett
FOKE titkár

A Keleti Szövetség ismét egy aktív évet tudhatott maga mögött. Februárban Pálházán ünnepeltük a csapat 6. születésnapját. Márciusban néhány tagunk részt vett az Emese Park hagyományos télkergető rendezvényén. Májusban a csapatunk Muhiban ütött tábort, ahol a muhi csata emlékhelyén megrendezett hagyományőrző találkozón vettünk részt hadijátékokban.

A nyarat Sárospatakon kezdtük. A Szent Erzsébet napok alkalmával a Vizikapunál tartottunk néhány remekül sikerült bemutatót a Sárospataki Lovagok, Kisvárda Vitézei és a Flokken tagjaival közösen. Ezt követően újból a Balkánon kalandoztunk. Néhány év kihagyást követően ismét visszatértünk Bulgáriába, ahol Várna közelében vettünk részt egy nagyszabású új projekt, a Történelmi Park megnyitóján. Júniusban ellátogattunk még a felvidéki Alsószelire, ahol a XV. Alsószeli Jurtanapok keretei között bemutatóztunk és betekintést nyerhettünk egy színes és remek hangulatú kulturális rendezvény életébe. Majd Nagyváradon a vár köré szervezett nagy nemzetközi fesztivál változatos programjából vettük ki részünket. Augusztusban csapatszinten utaztunk Lengyelországba, ahol a 25. wolini nemzetközi hagyományőrző találkozón erősítettük a magyar jelenlétet. A nyarat hagyományosan Esztergomban zártuk, a helyi múzeum ESZTÖR Napok keretében megrendezett államalapítás korát idéző kulturális rendezvényén.

Ősszel néhányan ismét kilátogattuk az Emese Park évi nagyrendezvényére. Október végén pedig új keretek között rendeztük meg a Pataki Lovagokkal közös rendezvényünket: a Pataki Csörtét.

Ezek voltak nagyobb csapatszintű rendezvényeink, de tagjaink árúsként, egyénileg vagy családosan idén is bebarangolták Európát, részben bennünket is képviselve a németországi Neustadt-Glewe, a lengyelországi Biszkupin, az olaszországi Ferrara vagy a visegrádi és budapesti Történelmi Vásárok résztvevőjeként.

Eredményeink

Kenéz Árpád az őszi Emese Parkban megrendezett íjász vetélkedőn első lett.

Aranyosi János az október 12-én Szodon megrendezett Roving Marks távcéllövészeti bajnokságán első helyezést ért el.

Tudomány

Mestellér János februárban előadott a pozsonyban megrendezett nemzetközi Early Medieval Forum konferencián, valamint márciusban az Aqvincumi Múzeum Hagyományőrző Workshopján. Továbbá csapatunk képviseletében részt vett a jászjákóhalmai régészeti feltárás és az abaújvári vár múzeumi keretek között szervezett fémdetekoros kutatásában.

Az októberben tartott soron következő Hagyományőrző Workshopon Mestellér János és Kenéz Árpád is előadást tartott. Valamint Kenéz Árpád előadott az MTA HTK-n megtartott XXIX. Hadak Útján konferencián is.

Idén jelent meg Kenéz Árpád Pető Ákossal közösen írt könyve: Régészeti növénytan, Leletek, módszerek és értelmezés – Archeobotanikai kézikönyv címmel. A kötet megjelenését minimális mértékben ugyan, de egyesületünk anyagilag is támogatta.

Zárszó

Ősztől újra indultak Debrecenben heti rendszerességgel megtartott edzéseink, mely jövő év tavaszáig folytatódnak.

Szezonunkat November végén Budapesten megtartott közgyűlésünkkel zártuk.

A 2018-as év sem múlhatott el nyomtalanul. Elnökünk, Mestellér János február 3-án Pozsonyba látogatott, ahol a Fórum včasného stredoveku (Kora Középkor Fórum) című nemzetközi hagyományőrző konferencián tartott előadást.

Március 3-án a zempléni Pálházán ünnepeltük meg csapatunk alakulásának 5. évfordulóját. Március 6-án a Magyar Tudományos Akadémia Humánt Tudományok Kutatóházában a MTA BTK Magyar Őstörténeti Témacsoport felkérésére társszerzőként Kenéz Árpád mutatta be a Témacsoport új kiadványát a nyilvánosságnak.  A kötet a Magyar őstörténet sorozat 5. részeként a Hétköznapok a honfoglalás korában címet viseli. A hónap végén zajlott a szokásos Fegyverzajos télkergetés az EMESE Várispánságban, ahol csapatunk néhány taggal képviselte a Szövetséget.

Április 20-22-én ismét Abaújvárra látogattunk, ahol Aba Sámuel földvára adott otthont a Pataki Lovagokkal közös szezonkezdő rendezvényünknek a Pataki Csörtének.

Május 12-én tagjaink a Muhi csata emlékére rendezett hadijátékon vettek részt. 26-án ismét az MTA HTK-ra látogattunk, ezúttal a Windur tagjaival közösen, hogy bemutatót tartsunk és rögtönzött kiállítást rendezzünk be az országos Régészet Napja alkalmából. A felkérést a főszervező Magyar Régész Szövetségtől kaptuk.

Elnökünk és titkárunk Június végén Szlovákiában járt, hogy felderítse az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő és nemzetközivé terebélyesedő Utgard Fesztivált. Július 6-8-án tartották a minden eddiginél nagyobb szabású Nagyváradi Várnapokat (Festivalul Medival), ahol Szövetségünk és partnercsapataink is nagy létszámmal képviseltették magukat. Ezt követően vásárosaink Visegrádra települtek ki a Visegrádi Palotajátékkal egybekötött Történelmi Vásárokra.

Júliusban vásárosaink a Bodnár Nemez és a Kazár Bazár egy kisebb nemzetközi turnéra indultak, elsőként a dániai Moesgaardot, a nyugati stílusú viking kori hagyományőrzők legnagyobb rendezvényét véve célba, majd folytatták útjukat a lengyelországi Wolin felé, amely a keleti stílus leggrandiózusabb fesztiválja.

Augusztus derkán Bugacpuszta homokján állt a Keleti Szövetség, hogy ismét felvezető csapata legyen a 10 éve elkezdődött Kurultáj törzsi gyűlés seregszemléjének. A nyarat Esztergomban zártuk, az Esztergomi Vármúzeum jó hangulatú Szent István korát megidéző fesztiválján.

Szeptemberben néhány tagunk ellátogatott a szigethalmi Korismereti találkozóra, majd a rá következő héten nagy esemény tanúi lehettünk: Tagjaink Aranyosi János és Vékony Viktória esküvőjére szállt ki a Keleti Szövetség. Akik nem itt ropták, azok hagyományosan a lengyelországi Biskupinban voltak jelen, a nagyszabású kézműves találkozón. A hónapot a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen zártuk, ahol tagunk Harangi Flórián adott elő a Kutatók Éjszakája keretein belül. Az estét kísérő kiállításra rekonstrukciós tárgyait partnercsapatainkkal együtt biztosítottuk.

 Október 20-22-én zártuk az idei szezont a Pataki Csörtével, amely ez alkalommal Pusztafalun lett megtartva. A kitelepülős rendezvények végével újra indult csapatunk edzése, melyet heti rendszerességgel Debrecenben tartunk meg.

Novemberben elnökünk részt vett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsésztudományi karának Régészettudományi Intézete és a Jász Múzeum által szervezett régészeti feltáráson, melynek keretein belül volt szerencséje X. századi sírok feltárásában részt vennie.

Decemberben az évet a Történelmi Vásárok zárták le.

2018-as évünk kapcsán szólnunk kel továbbá az Újkeleti Szövetségként emlegetett rohamosan bővülő formációról. A sort 2015-ben Kenéz Árpád fia Vitéz indította. 2017-ben született Bodnár Balázs és Bodnárné Palotás Zsófia lánya, Boróka, valamint Kóczián Zoltán és Kócziánné Fekete Orsolya fia, Botond. 2018-ban is tovább nőtt a taglétszám. Ez évben látta meg a napvilágot Csige Dániel Vazul fia, István Odin, Kenéz Árpád lánya, Kincse, valamint Bodnár Balázs és Bodnárné Palotás Zsófia második lánya, Lilla.

Mestellér János
FOKE elnök

Egyesületünk fennállásának ötödik évét egy téli edzéssel kezdte a Sárospataki Lovagokkal közösen Károlyfalván január 21-én. Februárban Sajószentpéteren megünnepeltük csapatunk születésnapját.

Március 10-12. között a csapat jelentős létszámmal részt vett a Hercegkúton megtartott Pataki Csörtén, valamint hónap végén az először megrendezésre kerülő Történelmi Vásárokra is ellátogatott néhány tagunk.

Áprilisban Bodnár Balázs a dániai Ribében tartott kézműves vásárt. Májusban Káli Dániel a muhi csata újrajátszásában vett részt.

Május 20-án Rakamaz város meghívásának eleget téve a Turul Ünnepen jártunk, ahol a hadibemutatón kívül, kiállítási tárgyakkal is hozzájárultunk a rendezvény színesítéséhez. Ebben a hónapban csapatunk két tagja, Bodnár Balázs és Türk Ferenc Királyhelmecen jótékonysági rendezvényen képviselte a csapatot.

Június elején immár harmadik alkalommal volt jelen a Keleti Szövetség a bulgáriai Pliszkában megrendezett Ősök Napján. Idén partnercsapatunk a Nyugati Gyepű tartott velünk. A rendezvény után ellátogattak tagjaink Veliki Preszláv középkori múzeumába és megtekintettük a bolgár főváros impozáns középkori romjait. Ebben a hónapban Hidasnémetiben a Szent László napokon interaktív programokkal vettünk részt.

Július első felében tagjaink közül néhányan képviselték csapatunkat külföldön, Nagyváradon (Románia), Kernavéban (Litvánia) és Moszkvában (Oroszország) rendezvényeken. A hónap végén az egyesület ismét részt vett az Abaújvári Várfesztiválon.

A nyár utolsó hónapján néhány tagunk ellátogatott a neves wolini Vikingek és Szlávok Fesztiváljára. Augusztus közepén a Magyar-Turán Alapítvány meghívására a Keleti Szövetség újra szerepet vállalt az Ősök Napján mind hadibemutató, életmódrekonstrukció és párbajok területén. Augusztus 19-20-án új helyszínre látogatott a Szövetség. Az Esztergomban megtartott Árpádok Legendája nevű rendezvényen jártunk partnercsapatainkkal karöltve, ahol a harcibemutatók mellett ünnepi felvonuláson és múzeumlátogatáson is részt vettünk.

Harangi Flórián tagunk nyarának nagyrészét nem fellépéseken, hanem régészeti ásatásokon töltötte. Többek között részt vett az 5. Orosz-Magyar Uráli Régészeti Expedíción.

Szeptember közepén csapatunk néhány tagja ellátogatott Szigethalomra, ahol a jól ismert környezetben eltöltött egy hétvégét az Emese Parkban. Szeptember 16-24. között tagjaink egy része Bodnár Balázs koordinálásával újra Biskupinba utaztak a neves régészeti fesztiválra, ahol aktívan részt vettek különböző programokban valamint a szokásos kézműveskedés sem maradt el.

Az ősz folyamán két további kiállítás berendezéséhez is segítséget nyújtottunk. A budapesti AVE kiállítóházban Sokezret nyilakkal….a honfoglaló magyar íjászfelszerelés névvel egy egyedülálló tárlat nyílt, mely főként a hagyományőrző társadalom (elsősorban a Magyra Történelmi Íjásztársaság) eredményeit mutatja be az íjrekonstrukciók által. E tárlat egy szekcióját csapatunk a Nyugati Gyepűvel közösen rendezte be és alakíthatta ki. A Magyar Tudományos Akadémia Magyar Őstörténeti Témacsoportja az Isztambuli Magyar Intézettől kapott egy felkérést kiállítás berendezésére a török metropoliszban. Ide több partnercsapatunk mellett mi is kölcsönöztünk kiállítási tárgyakat.

November közepén Bodnár Balázs és Türk Ferenc a Sárospataki Lovagokkal a romániai Szentjobbra utazott, hogy az ott megtartott jótékonysági rendezvényen való részvételükkel segítsék az ott élő árvaház lakóit.

December 9.-én második alkalommal rendezték meg Budapesten a Történelmi Vásárokat, ahol Bodnár Balázs, Türk Ferenc és a Kazár Bazár is képviselte a csapatot standjával. Ezenfelül Kenéz Árpád és Bodnár Balázs részt vett a rendezvényen megtartott viseletmustrán. Azt ezt követő napon tartottuk a 2017. évi közgyűlésünket, ahol többek között új tagok felvétele, valamint az elnökség tagjainak újraválasztása zajlott, miután elnökünk Bodnár Balázs lemondott tisztségéről. Így a szavazás eredményeként új elnökünk Mestellér János lett, titkárunk pedig Sarka Bernadett. Alelnöki pozíciót továbbra is Kóczián Zoltán tölti be.

Az év utolsó eseménye Nagykállón a Napforduló ünnepe volt a Keleti Gyepű és a Csillagösvény Íjász Egyesület szervezésében, ahol tagjaink Kenéz Árpád vezetésével előadást tartottak a helyi hagyományőrzőknek.

Sarka Bernadett
a Foedus Orientalis Kulturális Egyesület titkára

A Keleti Szövetség negyedik évét ismét egy téli túrával indította, mely során februárban a Zempléni hegységben kalandoztunk. Február 13-án Debrecenben megünnepeltük csapatunk születésnapját, melyet összekötöttünk egy túrával, melynek zelemér volt a végállomása. 

Március 19-én telet űztünk az Emese Várispánságban, 28-án A Sóstói Skanzentelepülés Árpád-kori részlegét töltöttük meg élettel. 

Május 13-15. között Regölybe, a Cziráki Viktor által létrehozott élő skanzentelepülésre látogattunk, ahol partnereinkkel a Toportyánnal közösen részt vettünk a Jurtatalálkozón, valamint filmet is forgattunk.Titkárunk, Mestellér János ezalatt a Magyar-Turán Alapítvány szervezésében kéthetes törökországi körúton vett részt, mely során meglátogatták Tekirdag (Rodostó), Edirne (Drinápoly), Eszkisehir, Küthaya, Ankara és Isztambul városát, megtekintve számos múzeumot és emlékhelyet (pl. Rákóczi és Kossuth emlékházát). Innen hazaérve titkárunk útja Olaszországba, Romans’d Isonzoba vezetett, ahol a Norde Gard kötelékeiben vett részt egy kora középkori tematikájú rendezvényen. 

A nyarat Bulgáriában kezdtük, partnereink az Avitohol ismét megrendezte Pliszkában az Ősök Napját. Ide immár a Windurral közösen tudtunk kilátogatni. Június 18-án Dunaújvárost céloztuk meg, ahol a Magyar-Turán Alapítvány koordinálása alatt tartották meg hagyományteremtő szándékkel a Turul Népe nevezetű rendezvényt. Június 25-én volt az országos Múzeumok éjszakája. Tiszavasváriban a Vasvári Pál Múzeumban egyedülálló tárlat nyílt, ahol helyet kapott egy szíkta harcos rekonstrukciója, mely itthon az első ilyen jellegű munka volt. Ebben a munkában részt vettek csapatunk tagjai is, Bodnár Balázs, és elsősorban harangi Flórián. 

Júliusban Szlovákiában jártunk, Kluknava településen a Via Mirabilis Kastélyfesztiválján, ahol fellépőink java a Sárospataki Lovagok Egyesülete soraiból állt elő. Eközben Harangi Flórián tagunk Romániában, Nagyváradon a Windurral kalandozott. A hónap végén Abaújváron volt ismét Várfesztivál, ahol fennállásunk óta rendszeresen jelen vagyunk. 

Augusztus első hetében a rangos és méltán híres lengyelországi XXII. Wolini Vikingek és Szlávok Nemzetközi Fesztiválján jártak tagjaink. A hónap második hétvégéjén ismét Nagy-Kurultáj volt hazánkban. A Magyar-Turán Alapítvány által rendezett monumentális eseményre elnökünk, Bodnár Balázs elkészítette hazánk első, nagyméretű, itthon, hagyományos technikával készített nemezjurtáját. A munkafolyamatokban csapatunk számos tagja részt vett. A rendezvényen lévő kiállítások egyikéhez – Megelevenedik a fejedelmi kíséret – több kiállítási tárgyat is csapatunk biztosított. A hónap végén Harangi Flórián a Nyugati gyepű meghívására Szombathelyen, a Savaria Karneválon vett részt. Titkárunk pedig a Turán Alapítvánnyal Kazahsztánba utazott, ahol egy több csapat tagjaiból álló magyar delegáció fellépett az „Ulu Dala Ruhy” (Nagy Sztyeppe Gyermekei) nevű rendezvényen Talgarban. Innen Kirgizisztánba utaztak tovább, ahol a delegáció tagjai Magyarország színeiben részt vettek a World Nomad Games-szen (Nomád Világjátékok). 

Szeptember 10-11-én korismereti találkozó volt a szigethalmi Emese Várispánságban. Idén csapatszinten jelen voltunk az eseményen, ahová bolgár partnereink az Avitohol és a Baradj is ellátogatott hozzánk. Szeptember második felében elnökünk, Bodnár Balázs és neje, Bodnárné Palotás Zsófia a lengyelországi Biskupinba utaztak, ahol Európa legjelentősebb, elsősorban kora középkori tematikájú kézműves fesztiválján vettek részt idén is. Innen az élményeken túl a viseletbemutató különdját hozták haza magukkal. 

Október derekán csapatunk Debrecenben tartotta meg éves közgyűlését. 

Novemberben tagjaink részt vettek az immár hagyománnyá vált csapatközi Őszi túrán, mely idén a Zemplén hegyeiben lett megtartva. 

Decemberben egyesületünk tagjai ismét képviseltették magukat a Magyar-Turán Alapítvány által megrendezett Téli Napforduló ünnepségen, mely idén Rakamazon került megrendezésre. 

Mestellér János
FOKE titkár

Ismét egy tartalmas és eredményes évet tudhat maga mögött a Keleti Szövetség.

2015 első megmozdulása egy kísérleti túra volt a Zempléni-hegységben január 21-24. között, mely hasznos tanulságokkal szolgált.

Február 14-én a csapat nagyja Debrecenben megünnepelte a Keleti Szövetség megalakulásának második évfordulóját. Immár hároméves lett csapatunk.  Idei első fellépésünkre ugyanennek a hónapnak a 28. napján került sor egy rendhagyó helyen és módon: Koncert előtt a debreceni Pagan’s Nighton.

Március 13-15-én csapatszintű megjelenésünk volt a sárospataki Vízikapunál. Ismét részt vettünk baráti csapatunk, a Sárospataki Lovagok Egyesületének rendezvényén, a Pataki Csörtén. Március 20-22-én néhány tagunk a szigethalmi Emese Várispánság rendezvényét, a Fegyverzajos télkergetést színesítette, míg mások Lengyelországba utaztak, hogy képviseljék hazánkat az állami szervezésű Lengyel-Magyar Barátság Napján Katowicében. Március 28-án Nagyhegyesre látogattunk, ahol a helyi művelődés házában először rendeztünk be saját kiállítást, színpadon is felléptünk, tagunk, Harangi Flórián a magyar viselet rekonstruáláshoz szükséges régészeti leletekből tartott előadást a Honfoglalók Napja alkalmából.

A Norde Gard kötelékeit erősítve néhány tagunk Németországba utazott. A Berlin mellett lévő Bruchmuhle település adott helyet a kilencedik alkalommal megrendezett Vikinger und Mittelalter Spektatel nevű eseménynek. Itt megismerkedhettünk svájci, német és lengyel csapatokkal, valamint Magyaroszágot képviselve részt vettünk a csatákban, valamint indultunk a nemzetközi vívóversenyen is.  Április 26-án a tarhosi Libástanya eseményén vettünk részt.

Május második hetében egy háromtagú magyar delegáció kelt útra a háború sújtotta Ukrajnán keresztül Oroszországba, a Don folyó közelébe. A delegáció tagjai voltak: Goszpodinov Gergő a Windurt, Németh Olivér a Nyugati Gyepűk Pajzsát, Mestellér János a Keleti Szövetséget képviselve. Oroszország egyik legjelentősebb hagyományőrző rendezvényén, a Rusborg Fesztiválon vettek részt találkozva és kapcsolatot kiépítve jeles oroszföldi kollégákkal.

Május 15-én néhány tagunk az Aquincumban idén is megtartott Floralián (római tavaszünnep), míg a csapat nagyobbik része a budapesti Rendőrnapon lépett fel. A hónap végén egy megtisztelő felkérésnek tehetett eleget a Foedus Orinetalis Kuturális Egyesület. A karosi leleteket is őrző és kiállító miskolci Herman Ottó Múzeum felkérésére felléptünk a múzeum által megrendezett Magyar Régészet Napján. Bemutatóinkon túl kiállítást is berendeztünk, valamint Mestellér János titkárunk előadást tartott Emlékszünk utunk kezdetére? címmel.  Ezalatt Bodnár Balázs elnök feleségével együtt Olaszországban vett részt az Anno Domini 568 nevű rendezvényen, Cividale del Friuli városában.

Június 5-7-én az elnöki pár már Norvégiában volt Haugesund/Karmøy településen a Vikingenfestivalenen.  A nyári nemzetközi turnésorozatunk ezzel még közel sem ért véget. Ugyanezen a hétvégén a csapat nagyja a Windur és a Pataki Lovagok egy-egy tagjának vendégszereplésével Bulgáriában kalandozott. Az Avar Birdoalomnak a végső kegyelmdöfést megadó Krum kán palotáját is magában foglaló Pliszka városának helyén lévő arceheo parkban léptünk fel, a dunai bolgárok első fővárosában. Eközben a csapat maradéka az ópuszteszeri Nyílzáport színesítette jelenlétével. Július 13-15 között Bodnár és Bodnárné norvégiai turnéjuknak újabb állomása következett: Stavanger, Møllebukta helyszínen a Vikingenmarkeden árulták a hazai készítésű nemeztermékeiket. A hónap végén, június 13-15. között a Keleti Szövetség immár harmadik alkalommal vett részt a Harcosok Völgyén, melyet idén ismét a Szántódpusztai Skanzenben tartottak. Impozáns méretű mezei csaták, karámharcok, pájbarverseny és viseletmustra volt terítéken az idei HV-n.

Mivel a Szövetség jelenléte nélkül nem lehetne elképzelni a szlovákiai Kluknava település Kastélyfesztiválját (Zámocke Hry), ezért idén is felutaztunk a hegyekbe. 2015-ben bajtársaink a Pataki Lovagok voltak az esemény során. Július 10-12-én egy tagunk részt vet a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokon a Seregi Törzs és a Norde Gard bemutatójában. Július 25-én szokásunkhoz híven a Keleti Szövetség sasfészkét látogattuk meg: A VII Abaújvári Várfesztiválon ismét a Sárospataki Lovagok csatlakoztak hozzánk.

Július végét és augusztus elejét a lengyelországi Wolin skanzentelepülésében töltöttük, a világ legnagyobb X-XI. századi harci tevékenységre összpontosító rendezvényén: a XXI. Vikingek és Szlávok Nemzetközi Fesztiválján. Ezt követően a bugacpusztai Ősök Napját látogattuk meg, ahol számos más csapat közreműködésével együtt egy remekül sikerült bemutatót tarthattunk. A hónap utolsó megmozdulása az idén elnapolt, de el nem maradt Középkori Kavalkád volt a szívünknek kedves felvidéki magyar városkában: Tornalján.

Ezzel véget ért a nyár, de nem a szezon! Szeptember 4-6. Között újfent részt vettünk a kisárdai Szent László Vígasságokon. Mind a vizi ütközetekből, mind a hídharcokból, pájbarversenyből és a hadijátékból kivettük a részünket. Szeptember 11-13. Között titkárunk az Emese Park éves nagyrendezvényén, a jubileumi X. Korismereti találkozón képviselte Egyesületünket, míg a csapat nagyja hadi és gasztronómiai tehetségét csillogtatta meg a Sóstói Skanzentelepülésen az Ízes Kalandok Nyíres faluba című rendezvényen. Eközben Bodnár Balázs elnök feleségével ismét külhonba utazott. Lengyelországban, a neves biszkupini Régészeti Fesztiválon erősítették a magyarországi jelenlétet. A hónap zárásaként a Toportyán Nemzetség és a Keleti Szövetség saját szervezésű rendezvényt bonyolított le Zebegényben. A remekül sikerült esemény az Isten Ostorai – Élet és hadi kultúra a Kárpát-medencében nevet viselte. A rendezvényen előadást tartottak a Magyar Tudományos Akadémia keretein belül működő Őstörténeti Intézet munkatársai: Sudár Balázs és Petkes Zsolt is.

Az civil társadalom kísérleti régészeti törekvéseinek egyik jeles eseményén, a hatvani múzeum dísztermében megtartott Nemzeti Íjászszövetség 2015-ös konferenciáján vett részt Mestellér János titkár és Harangi Flórián, ahol az Íjászszövetséggel közösen rekonstrukciós munkákból rendeztek be tártlatot a múzeum épületében. A kiállítás a konferencia ideje alatt volt megtekinthető.  Harangi Flórián tagunk október 16-án a százhalombattai Régészeti Parkban megrendezett XVIII. Régészeti oktatónapok kísérleti régészettel foglalkozó előadássorozatán tartott perezentációval egybekötött előadást a magyar és rusz viselet összefüggései, párhuzamai kapcsán.  Október 23-25. között három tagunk a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Balsa település mellett vette bele magát az erdő rengetegébe. A hétvége egyik célja az volt, hogy megtapasztalják, milyen a természetben föllelhető anyagok felhasználásával menedéket és kemencét építeni.

Novemberben a Keleti Szövetséget képviselve titkárunk részt vet a Pilis hegyei közé tartó csapatközi túrán.

December 5-én a Nyugati Gyepű Pajzsa Haditorna Egyesülettel közösen Tokajban léptünk fel és tartottunk előadást Oroszországból érkezett doni kozákok részére. Titkárunk December 20-22-én Karosra látogatott, hogy képviselje csapatunkat a Magyar-Turán Alapítvány által szervezett Téli Napforduló Ünnepén.

Mozgalmas évünk során a Szövetség tagja számos szép eredményt értek el a csapatközi vívóversenyek során. A Sárospataki Csörte párbajversenyén Mestellér János első, Jónás Péter második, Káli Dániel harmadik helyezést ért el, Bükkösi Tamás kelevézdobásban második lett. A Harcosok Völgye hídharc-bajnokságán a Windur és a Keleti Szövetség erőiből kombinált csapat második let – a csapatba Kóczián Zoltán és Harnagi Flórián tartozott bele Egyesületünkből. Az Ősök Napján Kóczián Zoltán elsőként, Jónás Péter harmadikként végzett. A kisvárdai Szent László Vígasságok párbajversenyének első helyezettje Káli Dániel lett.

2015-ben három nyertes pályázatunk is született. A Nemezti Együttműködési Alap (NEA) szakmai projektekre adott támogatásából megkezdtük a karosi II/29-es sír övkészletének és lemezes tarsolyának pontos, tudományos igényű rekonstruáltatását. A NEA működési pályázatán nyert összegből utazásainkat és adminsztrációs kiadásainkat tudtuk megtámogatni. A Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA) beadott nyertes proejktünkből a Toportyán Nemzetséggel közösen megrendeztük a zebegényi Isten Ostorai nevű eseményt.

2015-ben számos hazai rendezvényen túl tagjaink hét különböző külföldi országban vettek részt hagyományőrző rendezvényeken. Szlovákiában, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Bulgáriában és Oroszországban kalandoztunk.

Mestellér János
FOKE titkár

A Foedus Orientalis Kulturális Egyesület 2014. évi beszámolója

2014 elején javában zajlott a keleti Szövetség egyesületként való hivatalos bejegyeztetése. Február 1-én a tagság Debrecenben megünnepelte a csapat felállításának első évfordulóját.

Március elején néhány tagunk a pest megyei Válra utazott, hogy részt vehessen a Váli Hunok, az Onogur, a Windur és a keleti Szövetség közös lovas-gyalogos edzésén. Március 15-én Sárospatakra utaztunk a Sárospataki Lovagok Egyesületének megívására, ahol gesztorainkat képeztük ki és avattuk be a fegyveres harc világába. Március 22-én a csapat Debrecen környékén gyalogtúrát tett, majd megülte a tavaszi napforduló ünnepét. Március 29-én a társaság Tavaszköszöntő ünnepet ült a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Győrtelken, míg néhány tagunk a lengyelországi krakkóba utazott egy nagy nemzetközi gyakorlónapra, ahol számos lengyel, magyar és cseh csapat készült együtt a wolini összecsapásokra. Még ebben a hónapban megérkezett a bírósági végzés, miszerint 2014. március 24-én a bíróság nyilvántartásba vette csapatunkat és Foedus Orientalis Kulturális Egyesületként bejegyezték azt. A végzés 2014. április 17-én emelkedett jogerőre. A latin foedus szövetséget, szövetségest, szerződést, az orientalis pedig Keletet jelent.

Jegyzőnk április 11-13-án részt vett a felvidéki Dunaszerdahelyen megtartott Ragnarök című regény díszbemutatóján, valamint még ugyanebben a hónapban a budapesti Millenárison megrendezett Könyvfesztiválra látogatott a regény írójának, Bíró Szabolcsnak a meghívására.

Május első hétvégéjén egyesületünk elnöke, Bodnár Balázs házasságot kötött szintén egyesületi tag Palotás Zsófiával. Az esküvőn a csapat majdnem teljes létszámmal képviseltette magát, és a templomból kijövő ifjú párnak fegyveres díszsorfalat állt. Május 10-én Harangi Flórián a Tiszafüred-Kócsújfalun lévő Kaparó Csárda hagyományőrző napján képviselte egyesületünket. Május 24-25-én pár tagunk az Északi Gárda (Norde Gard) vendégszereplőjeként az Aquincumi Múzeum ókori tavaszünnepén, a Floralián hadakozott. Május 31-én csapatunk a távoli Pécsbagotára utazott, hogy fellépjen az Álmosvölgyi Várjátékokon, és lángra lobbanthasson egy rönkvárat.

Június 7-8-án a Keleti Szövetség ismét visszatért a felvidéki Tornaljára, ahol a remek hangulatú Középkori Kavalkádon lépett fel. Június 13-15-én a szántódpusztai sakanzentelepülésen megrendezett, immár nemzetközivé terebélyesedő Harcosok Völgyén járt Egyesületünk – lengyel, cseh, román és magyar harcosokat felvonultató eseményen csattantak a kardok a sisakokon. Június 21-én a Hidasnémeti adott helyet a Felvidéki fesztivál nevű rendezvénynek, ahol a csapat sikeresen debütált. Még aznap este a közeli Abaújváron folytatódtak az összecsapások az I. Abaújvári Múzeumi Éjszakán. Itt ülte meg a csapat a nyári napforduló ünnepét is. Június 28-29-én Békés megyei szekciónk az ópusztaszeri Nyílzáporra látogatott.

Július 5-6-án a baráti csapattal közös kötelékekben, a Windurral együtt érkezett a Szövetség a szlovákiai Kluknavára, hogy az elmúlt évhez hasonlóan ismét fellépjen a Kastélyfesztiválon. Július derekán Győrtelek adott otthont az Egyesület újabb belsős rendezvénynek, a Győrteleki Nyárközépi Vígasságoknak. Július 26-án néhány tagunk a Debrecenben megrendezett Escrima Világbajnokság gálaestjén mutatta be harci tudását a nagyérdeműnek. Július végén a Windurral karöltve három tagunk a Balti-tenger közelébe utazott, hogy részt vehessen az augusztus elején megrendezett Wolini Vikingek és Szlávok Fesztiválján, mely a világ legnagyobb és legjelentősebb rendezvénye a kora középkori hadviselés és kézművesség szerelmesi számára.

Augusztus 8-10-én ismét az egyik legnagyobb rendezvényen volt jelen a Keleti Szövetség. A világ legnagyobb Hun- Türk hagyományőrző ünnepeként számon tartott bugacpusztai Kurultáj rónáján masíroztak a Szövetség csizmái. A rendezvény keretei között megtartott páncélos vívóversenyen tagunk, ifj. Nemes Sándor az első helyet szerezte meg.

Augusztus 16-án erőink kétfelé oszlottak. A csapat nagyja az Abaújvári Várfesztivált színesítette, míg néhányan a Kráter-tavi íjászverseny megszervezésén és lebonyolításán munkálkodtak. Augusztus 30-án a Keleti Szövetség a Sóstói Múzeumfaluban tartott családi napon jeleskedett, miközben titkárunk ismét a Felvidékre látogatott, hogy a II. Dunaszerdahelyi Kastélyfesztiválon vegyen részt.

Szeptember első hétvégéjén a Foedus Orientalis Kulturális Egyesület harcosai visszatértek az immár második alkalommal megrendezett Kisvárdai Szent László Vígasságokra is. Szeptember 13-21-e között két tagunk egy neves lengyelországi rendezvényre, Biskupinba látogatott el, ahol az ott összegyűlt kézművesek népes táborát gyarapították és színesítették munkáikkal.

Október 3-án megint a Sóstói Múzeumfalu felé vette irányát a csapat. A nyíregyházi Jósa András Múzeum felkérésére az újonnan megnyíló Árpád-kori skanzenrészleg átadásán varázsolt életet Egyesületünk az épületek közé.

Októberben útjára indult közösségünk online vizuális adatbázisa, a Foedus Orientalis Corpus (www.facebook.com/foedusorientaliscorpus), melynek célja, hogy segítse a korral foglalkozó hagyományőrző csapatok rekonstrukciós munkáját. Az adatbázis szerkesztésébe nem sokkal az indulást követően a Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület is beszállt.

Év végére elkészült a csapat első fedett közösségi tere, egy nagyméretű árnyékoló, mely a következő szezontól kezdve a naptól és az esőtől védi majd az alá gyűlőket. November 15-16-án a Foedus Orientalis Kulturális Egyesület Győrtelken megtartotta évzáró rendezvényét és éves közgyűlését és tagsága új emberekkel bővült.

Mestellér János
FOKE titkár

2013 februárjában egy a Debrecen-Bánk erdeiben megtartott íjászversenyt követően megalakult a Keleti Szövetség az Abaúj Várvitézei és a Sólyomszív Vitézi Kör tagjainak összevonásával. Célul tűztük ki Kelet-Magyarország X-XI. századot igényesen megjeleníteni kívánó hagyományőrzőinek összefogását. Az Emese Várispánságban tartott fegyverzajos télkergetés alkalmával a Déli Gyepű két tagja is csatlakozott köreinkhez.

A dunántúli Harcosok Völgye volt az eső rendezvény alkalom, ahol csapatszinten vett részt a Szövetség. Ezt követte a szlovákiai Tornalján rendezett Középkori Kavalkád és a szintén szlovák Kluknava településen való emlékezetes fellépésünk a Windur tagjaival közösen. További csapatszintű megjelenéseink voltak az V. Szoboszlói Várjátékokon, az V. Abaújvári Várfesztiválon, a bugacpusztai Ősök Napján, az I. Kisvárdai Szent László Ünnepségen, és az EMESE Parkban megrendezett VIII. Korismereti Találkozón.

Ám csapatunk kisebb létszámmal ugyan, avagy tagjaink más csapatok kötelékében jelen voltak a Szabolcsi Várjátékokon, az ópusztaszeri Nyílzáporon, Szemere község rendezvényén, a Kráter-tavi Íjászversenyen és a IV. Újhelyi Várnapon is. A nyár folyamán több helyen megjelentünk gyermektáborokban, ahol rövid bemutatót tartottunk felszerelésünkről és annak gyakorlati alkalmazásáról. Így tagjaink megfordultak a Szent József Gimnáziumban, Püspökladányban, Debrecenben a Homokkerti Művelődési Házban, a Nagyszénáson megtartott II. Összetartozunk táborban, valamint a kőbányai Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakiskolában is.

Tavasszal saját túrát szerveztünk a Csörsz-árokhoz, ősszel tagjaink részt vettek az Irinyi 25 teljesítménytúrán és a Pilisbe tartó Windur-túrán, szarvasi tagjaink télen a Körös partját járták be. 2013-ban három házi bajnokságot tartottunk: Egy íjász- és két vívóversenyt a téli, tavaszi és nyári napforduló időpontjaival egybekötve. Kisebb megszakításokkal ugyan, de egész éven át folytak a csapat edzései a debreceni Szent József Gimnázium tornatermében, ahol heti rendszerességgel tudtak találkozni és közösen gyakorlatozni tagjaink. Táborunk három szászsátorral gyarapodott. Elkészült saját Facebook-oldalunk és honlapunk is.

Csapatunkat képviselve az év során Bodnár Balázs járt Karpacka Troján és Wolinban a vikingek és szlávok XIX. nemzetközi találkozóján – mely Közép-Európa egyik legnagyobb és legnevesebb hagyományőrző rendezvénye – és a nem kevésbé színvonalas biskupini skanzen-település régészeti fesztiválon. Mestellér János az Iloncsuk Szabadcsapattal részt vett a lengyelországi Mielinkben megtartott hadi találkozón és a III. Sereggyűjtőn, továbbá a Budapesti Corvinus Egyetemen megtartott Games do not murder nevű kerekasztal beszélgetésen.

Az év zárásaként megkezdtük csapatunk hivatalos egyesületként való bejegyeztetését is. Ha jövőre valahol feltűnik a Foedus Orientalis Kulturális Egyesület mint hivatalos elnevezés, akkor az ennek a vetésnek a beérett termése lesz.

Az országot végigkalandozva számos új barátra és ismerősre tettünk szert, akik segítsége nélkül biztosan nem lettünk volna képesek megvalósítani számos fontos célkitűzésünket. Sokat illet hálánk, ám csak a legfontosabbakat szeretnénk kiemelni: Köszönet a Windur és az Onogur tagjainak a sok segítségért!

A Keleti Szövetség nevében
Mestellér János