Kedves Barátunk!

2013-ban a debreceni tanyavilág mélyén néhány fiatal srác találkozott egy jó hangulatú íjászversenyen.  Ennek az esős napnak a végén elhatározták, hogy megalapítják a Keleti Szövetséget.

Célunk az volt, hogy létrehozzunk egy csapatot, mely Kelet-Magyarország legelkötelezettebb hagyományőrzőit fogja egybe, akik tevékenységüket eltökélten végzik és minőségi, tudományos alapokon nyugvó, magas színvonalú rekonstrukciós munkákat képesek létrehozni, valamint elért eredményeikbe soha bele nem nyugvó módon képesek a folyamatos fejlődésre.

Jelenlegi tagságunk Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kisckun, Hajdú-Bihar, Nógrád és Pest vármegyei, valamint csallóközi emberekből áll össze. 2014-től hivatalos szervezetként, Foedus Orientalis Kulturális Egyesület néven működünk.

Nagy utat tettünk meg az elmúlt években. Nem csupán csapatként mozogtunk együtt, de tagjaink egyéni akcióik keretein belül, valamint más, baráti csapatokhoz és szervezetekhez csapódva bekalandozták Európát, sőt néhány alkalommal Ázsiába is eljutottak. Utazásaink során számos barátot szereztünk, és jó partneri kapcsolatokat építettünk ki miénkhez hasonló beállítottságú szervezetekkel.

Hadi bemutatóinkon túl többször tartottunk kiállításokat, vagy segédkeztünk ezek berendezésében. Voltak előadásaink, dolgoztunk múzeumok felkérésére. Ott voltunk a legszínvonalasabb és legnagyobb hazai és külföldi rendezvényeken, melyek korszakunkkal egybevágnak. Nem egy túrán vettünk részt. Részt vettünk a Regnum Fest, a Lovakon nyeregkben és Az Árpádok felemelkedése című dokumentumfilmek munkálataiban.

Partnercsapataink képviselőivel közösen hoztuk létre és üzemeltetjük a Foedus Orientalis Corpus nevű virtuális adatbázist, mely nagy örömünkre, immár nemzetközileg is ismert és elismert, hasznos és könnyen átlátható kútfő.

Számos tevékenységünk közül nehéz kiemelni a legfontosabbakat, de talán amelyekre a legbüszkébbek lehetünk azok a karosi II/29-es sír méltóságjelvényeinek rekonstrukciója és Magyarország legnagyobb nemezjurtájának elkészítése valamint a zempléni csésze és nyemijai sisak rekonstrukciója volt.

Munkánk nem csekély idő, fizikai és anyagi erőforrás ráfordítását igényli. Amennyiben úgy érzi tevékenységünk nem hiábavaló, nagy segítséget nyújthat nekünk, pusztán egy tollvonással. Adója 1%-ának felajánlásával kifejezheti támogatását irányunkba. Adószámunk: 18596241-1-05